sunnuntai 1. kesäkuuta 2014

It's a late summer evening...


Pään nollausta kaivattaessa kauhuelokuvat saattavat olla yllättävän tehokkaita. Siis korkatkaamme kesäilta käyntiin kauhulla!


Yövartija (Nightwatch, 1997)

Ensimmäisenä iltana vanha yövahti esittelee Martinelle hänen uuden työpaikkansa, ja tunnin välein tehtävän kierroksen. Hänen lähdettyään, Martin Bells (Ewan McRegor) jää yksin vartiointikoppiin opiskelemaan. Paikoillaan istuminen ei ole helppoa. Ainoa seura on kurssikirjat, herätyskello, yöperhoset ja radio. Muulloin kaiken valtaa pimeys, hiljaisuus, pari uutta ruumista ja poliisien vierailut.


Tunnin päästä herätyskello soittaa hänen ensimmäisen kierroksensa merkiksi.
Ensimmäinen kierros yksin saa kävelemään varpaillaan. Varsinkin, kun kyse on sairaalan patologisesta laitoksesta. Vaikein kohta on käynnin leimaaminen ruumishuoneella, missä leimauspiste on huoneen päädyssä. Ainoa keino päästä pisteelle on kävellä ruumiiden ohi.Jos jossain kohtaa amerikkalaisversion tunnelma ei nousekaan korkealle, voi silloin katsojan mielikuvitus pelastaa tunnelman. Tyhjyys, pimeys ja yksinäisyys saavat mielikuvituksen laukkaamaan. Pienet kolahdukset ja tuulen kohinat saavat yhtäkkiä suuren mittakaavan, ja radion äänten lomasta tuntuu kuuluvan muita ääniä. Helpotusta ei tuo kopissa Martinin selän takana oleva punainen hälytysvalo, joka johtaa ruumishuoneelta.


Yövartijana Martinin tulee pitää järjestys, ja tunkeilijat loitolla. Se ei kuitenkaan ole niin helppoa.
Pian häntä epäillään ruumishuoneelle tuotujen ruumiiden murhista, ja siellä tapahtuneista rikoksista.Tanskalainen versio

Nattevagten (1994)When a Stranger Calls (Kun tuntematon soittaa)


Pilapuhelut ovat niitä yksiä ärsyttäviä syitä, miksi tuntemattomaan numeroon ei vastata.
Jill Johnson (Camilla Belle) on puhunut yli puheaikansa, ja joutuu koulun juhlapäivänä lastenhoitajaksi. Hänen saapuessa perheen luokse lapset ovat jo nukkumassa, ja sisäkkö omassa huoneessaan. Rantatontilla isossa talossa, kaukana kotoaan, kännykätön Jill kuluttaa aikaansa perheen puhelimessa. Yhtäkkiä kynnys puhelimeen tarttumiselle kasvaa. 

Pilapuhelut, sekä tuntemattomasta numerosta tulevat puhelut ovat varmaan monille tuttuja. Kerran sellaisen uhriksi joutunut ei helposti vastaa kännykkään, sen soidessa uudelleen muutaman minuutin kuluttua. Varsinkin kännykän ruudulla näkyvä numero, joka ei ole yhteystiedoissa tai teksti ”tuntematon numero”, voivat aiheuttaa sydämen tykytyksiä ja kylmää hikeä.

Koska nämä ovat tuttuja asioita, elokuvan tilanteeseen myös samaistuu helpommin. Se tekee elokuvasta pelottavan. Myös ajatus suuresta talosta, kahden kerroksen lasi-ikkunoilla, on melko karmaiseva. Olo on kuin olisi näyteikkunalla muille. Ehkä tuntemattoman soittajankin pitäisi ryhtyä etsimään töitä. Sillä tälle soittajalle on luvassa kallis puhelinlasku.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti