keskiviikko 4. syyskuuta 2013

353 sivua tai 2 tuntia


Mitä jättää pois? Miten saada tarina ytimekkääksi ja silti jatkuvaksi? Kuinka paljon voi muuttaa tarinaa, jotta se silti olisi sama tarina?


Toisessa kädessä on kirja ja toisessa elokuvaa. Kumpi kannatta tehdä ensin: lukea kirja vai katsoa elokuva. Itselleni valinta oli itsestäänselvyys. Luin Nälkäpeli-kirjan ennen elokuvan tuloa. Pidin siitä suunnattomasti. Se lumosi ja kirjan monet eri tasot antoivat mielikuvitukselle vapaat kädet.


 
 
Kirjaa ja elokuvaa alkaa väkisinkin vertailla keskenään. Elokuvasta puhuttiin paljon, ja sitä hehkutettiin kaikkialla. Odotin suuria. Kompastuskivi tarinan suhteen tulee valitettavasti juurikin elokuvassa.  Se ei vastannut odotuksia, eikä mielikuvaa tarinasta. Elokuvan Katniss oli aivan toista maata kuin mielikuva hänestä kirjan pohjalta. Samoin kävi muidenkin hahmojen kanssa. Kirjan mukana tuleva mielikuva pysyi hyvin matkassa mukana. Erään ystäväni mukaan jotkin kohtaukset tuntuivat irtonaisilta. Niistä oli jätettpois oleellinen pohjustus.


Toisella katselukerralla kuitenkin tapahtui jotain. Ehkä kirjan lukemisesta oli liian kauan, ja sen tapahtumat ovat petollisesti liuenneet muististani. Tai sitten pidin elokuvasta oikeasti paljon enemmän. Kuitenkin, tiivistetyssä tarinassa on eräs seikka, jota en vain saa sivuutettua mielestäni. Elokuvasta on pitänyt tiputtaa pois tiettyjä henkilöitä ja kohtauksia, jotta tarina on saatu ajallisesti katsottavaksi. Eräs näistä pudotuksista on kohtaus, jossa Katniss saa matkijanärhi-rintakorun. Elokuvassa hän saa korun haltuunsa aivan väärällä tavalla.

Jatkoa tarinalle on tulossa talvella. Elokuvan toteutus on mielenkiintoista nähdä, ja varmaan odottamisen arvoinen. Ehkä elokuvaversio auttaa aloittamaan myös kirjan lukemisen jo kolmannen kerran.


 


10 kommenttia:

 1. Voi hitsiläinen, munkin olis varmaan tarvinnut lukasta kirjat ensin! Vaikka toi Nälkäpeli on musta edelleenkin niin kovin raaka, niin silti jokin mua siinä kiehtoo, ja haluun ehdottomasti nähä kakkososan! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vielä ehtii lukea toisen osan ;). Jotenkin Nälkäpeli kirjana vain oli omasta mielestäni kerronnallisesti parempi. Ja esim. Houkutusta oli hauska lukea elokuvan jälkeen. Se ja kirja olivat aivan toista maata :).

   Poista
 2. Hyvin kirjoitettu! Täytyy sanoa tuohon toiseen katselukertaan että harry pottereita ekoja kertoja katsellessa minua häiritsi moni asia mikä oli erilailla kirjassa, mutta loppupeleissä olen oppinut pitäään niistä leffoistakin :D


  ❤: http://kehvelijehnakas.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Joo, itselläkin on ollut muissakin elokuvissa sama juttu. Kyllä ne elokuvat vaan jossain vaiheessa kolahtaa :)

   Poista
 3. Mä en oo lukenu Nälkäpeli-kirjoja, mut leffa oli mun mielestä ihan hyvä :) vaikka aika paljon ärsyttikin suoranainen idean kopiointi japanilaisesta Battle Royale -leffasta, ootko kattonu sitä? Mun mielestä parhaiten toteutettu leffaversio kirjoista on ehdottomasti Taru Sormusten Herrasta, ihan mahtava trilogia ja jopa vannoutuneimmat Tolkien-fanit oli tyytyväisiä siihen! :)

  http://chiquine.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enpä muuten ole katsonut sitä. Nyt kyllä ehdottomasti tsekkaan kyseisen elokuvan.
   Itselläni ei ainakaan nuorempana ollut pitkäjänteisyyttä lukea Taru Sormusten Herrasta, mutta elokuvista olen aina pitänyt todella paljon! :)

   Poista
 4. tosi ihana blogi sulla :)

  ★ http://wildestdreamsnea.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 5. en oo itse nälkäpeli-kirjoja lukenut, mutta leffan oon nähnyt ja pidin siitä. yleensä se kyllä meneekin just noin, että kirjat vaikuttaa paljon elokuvia paremmilta. myöhemmin elokuvaan kuitenkin saattaa tykästyä, jos ei liikaa vertaile sitä kirjaan. ihana ja erikoinen blogi sinulla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta! :) En itse ole paljoa lukenut sekä kirjoja, että katsonut niistä tehtyjä elokuvia. Mieleeni tulee ainakin yksi tapaus, jossa olen tykännyt valtavasti sekä kirjasta että elokuvasta. Ja kiitos paljon! :)

   Poista